IMIS - Marine Research Groups | Compendium Coast and Sea

IMIS - Marine Research Groups

[ report an error in this record ] Print this page

Living Lab Raversijde
Funder identifier: WL 21_012 (Other contract id)
Complementary funding codes: 5114 - Department of Mobility and Public Works
Period: January 2021 till January 2031
Status: In Progress

Thesaurus terms Coast protection; Coastal and estuarine hydraulics; Coastal geography; Hydraulic structures
​Met partners structureel samenwerken aan kennis voor kustbescherming gefocust op in-situ metingen en pilots, in een langlopend verbond 2021-2030, zonder financiële transacties tussen de partners. Elke partner zorgt immers voor zijn eigen financiering, zet zijn eigen middelen in.

Het Living Lab zal de kapstok zijn waaraan onderzoek opgehangen kan worden, want het Living Lab zal onderzoeksinfrastructuur voorzien te Raversijde en hiervan kunnen onderzoeksgroepen (univs, wetenschappelijke instellingen, eventueel ook de private sector…) dan gebruik maken om onderzoeksprojecten te realiseren.

In 2020 hebben aKust en WL nagedacht over de langetermijn onderzoeksvragen irt kustbescherming met als eindprodukt een roadmap voor het nieuwe decennium 2021-2030 van ca. 20 onderzoekstopics binnen een viertal thema's zijnde klimaatverandering, ontwerp en toetsing zeewering, optimalisatie suppletiestrategie en overstrominsgrisico's. Een selectie van prioritaire onderzoeken zal worden uitgevoerd gebruik makend van de jaarlijkse middelen die aKust en WL kunnen inzetten via bijstandsbestekken die ze 50-50 cofinancieren. Echter, om méér van het gewenste onderzoek opgestart te kunnen krijgen ism partners wordt het Living Lab Raversijde opgericht.

Het Living Lab Raversijde wordt gerealiseerd in samenwerking met de afdeling Kust en het VLIZ. Er wordt een tripartite samenwerkingsovereenkomst opgemaakt.

De voorgestelde scope van het Living Lab Raversijde omvat:

het ter beschikking stellen van de onderzoeksdijk
het ter beschikking stellen van een onderzoeksruimte (keet)
het ter beschikking stellen​ van een duin voor dijk pilot
's werelds beste hydrografische monitoring voor zachte kustbescherming van een de strook thv Raversijde (hydrometeo + topobathymetrie)
alle verzamelde in-situ gegevens via een open databank ontsluiten
events organiseren waarmee de onderzoeksgemeenschap irt kustbescherming samengebracht wordt
Mogelijke extra ambities van het Living Lab Raversijde die al dan niet van in het begin of in een latere fase bijgenomen kunnen worden:

een samenwerking realiseren met de Blauwe Cluster die ondermeer werkt op het thema kustbescherming
communiceren over kustbescherming met het brede publiek
internationaal samenwerken (bv met Rijkswaterstaat ivm leren door te doen op het terrein)
beleidsaanbevelingen formuleren.
  • Montreuil, A.-L.; Verwaest, T.; Dan, S. (2022). Living Lab Raversijde – Monitoring Soft Coastal Defences: factual data report 1st working year 2021-2022. Version 2.0. FHR reports, 21_012_1. Flanders Hydraulics Research: Antwerp. VII, 34 + 5 app. pp. https://dx.doi.org/10.48607/136, more