Engelstalige titel: Fossil Estuary of the Yzer Dunes Restoration Action Overkoepelend project: Integral Coastal Conservation Initiative (LIFE-NATURE project), meer Acroniem: FEYDRA Periode: 2002 tot 2005 Status: Afgelopen
Thesaurustermen Duinen; Restauratie
Het letterwoord FEYDRA staat voor ‘Fossil Estuary of the Yzer Dunes Restoration Action’ en is een natuurherstelproject van de afdeling Natuur van AMINAL, de milieu-administratie van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, in het kader van het LIFE natuurprogramma, dit betekent dat het voor 50 % wordt gefinancierd door de Europese Unie.
Met het FEYDRA-project wil de Cel Kustzonebeheer (half-)natuurlijke duinhabitats herstellen in de relicten van de westelijke tak van het voormalig IJzerestuarium, gelegen op het grondgebied van de gemeenten Koksijde (Oostduinkerke) en Nieuwpoort, in de Provincie West-Vlaanderen.
De natuurherstelmaatregelen van FEYDRA concentreren zich dus binnen de groengebieden en beschermde duingebieden die reeds eigendom zijn van het Vlaams Gewest.
Binnen het FEYDRA-project wordt veel aandacht besteed aan communicatie.
Er wordt in het najaar van 2005 een internationale conferentie "Dunes & Estuaries 2005" georganiseerd om de ruime ervaring die de afdeling Natuur - dankzij de uitvoering van de LIFE- nature projecten ICCI (wat staat voor "Integral Coastal Conservation Initiative") en FEYDRA - heeft opgebouwd over grootschalig natuurherstel in estuariene en kustduinmilieus te verspreiden naar andere kustduin- en estuariabeheerders in Europa.
Voorafgaand aan de infrastructuurwerken in het Hannecartbos werd er op 1 december 2003 een info-avond georganiseerd. De noodzaak en doelstellingen van de geplande natuurherstelmaatregelen in het Vlaams Natuurreservaat Hannecartbos werden geduid. Op de avond, geleid door Karl Vandenberghe (WTV/FocusTV), kregen de 170 aanwezigen de mogelijkheid om vragen te stellen.
Daarnaast verscheen een brochure waarin de redenen voor de geplande maatregelen worden uitgelegd.
Via de website, waarop het verloop van alle acties van FEYDRA terug te vinden is.
Op het einde van het project wordt ook nog een 'Layman's rapport' opgemaakt van FEYDRA.
Van Nieuwenhuyse, H. (2003). Beheersplan voor het Vlaams Natuurreservaat Ter Yde te Koksijde (Oostduinkerke). Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, AMINAL, Afdeling Natuur, Cel Kustzonebeheer: Brugge. 43 pp., meer
Van Nieuwenhuyse, H.; Leten, M.; Herrier, J.-L. (2005). Beheersplan voor het Vlaams Natuurreservaat Ter Yde, deelgebied IWVA-domein te Koksijde (Oostduinkerke). Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, AMINAL, Afdeling Natuur, Cel Kustzonebeheer: Brugge. 48 + maps, annexes pp., meer