Van 15 april tot en met 15 juni 2020 organiseert de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een openbare raadpleging over ‘het ontwerp van de actualisering van het monitoringsprogramma voor de Belgische mariene wateren’. Dit monitoringsprogramma is een onderdeel van de Belgische Mariene Strategie en dient om de milieutoestand van ons stukje Noordzee te beoordelen. In 2020 moet dit programma worden herzien en verbeterd. Ook uw mening telt, want iedereen heeft het recht op inspraak bij beslissingen over het milieu.
De Kaderrichtlijn Mariene Strategie verplicht elke Europese lidstaat om een mariene strategie op te stellen voor de bescherming, het behoud en het herstel van het mariene milieu. De richtlijn stelt als doel om tegen 2020 een goede milieutoestand van de Noordzee te bekomen, waarbij ook een duurzaam gebruik van de mariene wateren wordt gegarandeerd. Het monitoringsprogramma werd opgemaakt om de uitvoering van de Belgische Mariene Strategie op te volgen en de vorderingen richting een “goede milieutoestand” te meten. Elementen die gemonitord worden, zijn onder andere biodiversiteit (zoals de bijvangst van bruinvissen), de integriteit van de zeebodem, niet-inheemse soorten, eutrofiëring (vermesting) en andere verontreiniging.
Een eerste versie van het Belgische monitoringsprogramma werd in 2014 ontwikkeld en aan de Europese Commissie gerapporteerd. In 2020 moet dit programma worden herzien en verbeterd. Deze openbare raadpleging komt voort uit het Verdrag van Aarhus, dat het recht geeft aan iedereen op inspraak bij beslissingen over het milieu. Bij het opstellen van het definitieve monitoringsprogramma houdt men rekening met de ontvangen reacties. Meer informatie en het monitoringsprogramma vindt u op de website van FOD Leefmilieu: