Met de nieuwste uitgave van de Europese Zeeatlas, de ‘European Atlas of the Seas’ hebben burgers uit heel Europa nu toegang tot verbluffende zeekaarten en interactieve oceaaninformatie in hun eigen taal, waardoor de Atlas een nog toegankelijker en nuttiger educatief instrument is geworden. Vanaf nu kunnen bezoekers de Atlas in de 24 officiële talen van de Europese Unie navigeren en een breed scala aan populaire mariene onderwerpen verkennen, zoals toerisme, zwerfvuil, milieu, energie, aquacultuur en nog veel meer.
Met een verrijkte catalogus van meer dan 285 interactieve kaartlagen en de mogelijkheid om aangepaste kaarten te maken die kunnen worden afgedrukt, gedeeld en ingebed in artikelen of presentaties, is de Europese Zeeatlas de gemakkelijke en aantrekkelijke manier om mensen met onze blauwe planeet te verbinden.
De Atlas komt met een reeks nieuwe functies, waaronder een verbeterde printmodule en meettool, de integratie van korte verhalen met interessante kaartlagen en het gebruik van de meest gedetailleerde achtergrondkaart die wereldwijd beschikbaar is. Een interactieve hulptool leidt gebruikers door de nieuwe functies van de Atlas.
Naast de uitgave van de meertalige Atlas is er ook de campagne "24 redenen om de oceaan te leren kennen" waarbij bekende publieke figuren uit de hele Europese Unie in hun eigen taal benadrukken wat de oceaan voor hen betekent en waarom je deze zou moeten verkennen. Volgen kan via Twitter en Instagram.
De Europese zeeatlas is het officiële digitale karteringsinstrument van het Directoraat-Generaal van de Europese Commissie voor Maritieme Zaken en Visserij, gewijd aan oceaangeletterdheid. De Atlas is een Open Data platform en profiteert van de belangrijke bijdragen van veel dataproviders. Dit zijn in de eerste plaats de Europese Commissie en haar agentschappen (Europees Milieuagentschap, Eurostat,...), evenals EMODnet, dat ongeveer 135 kaarten levert. Sinds september 2017 ligt het beheer van de Atlas in handen van EMODnet.