Sinterklaasstorm 6 december 2013: beschrijving van de hydrometrische gebeurtenissen
Nossent, J.; Boeckx, L.; Taverniers, E.; Deschamps, M.; Verwaest, T.; Mostaert, F. (2014). Sinterklaasstorm 6 december 2013: beschrijving van de hydrometrische gebeurtenissen. Versie 4.0. WL Rapporten, 00_119. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. III, 22 pp.
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more
Evaluation Literature and desktop study Numerical modelling Water management > Forecasts > High discharges / storm surges Water management > Permanence > High water(reporting) Water management > Permanence > Storm surge warning
Op 5 en 6 december 2013 lag er een flinke en stabiele stormdepressie boven de Noordzee. De zeer lage druk in de kern zorgde over de Noordzee voor noordwestelijke windsnelheden van 9-11 Bft. In combinatie met het springtij zorgden deze voor het optreden van een Gevaarlijk Stormtij langs de Belgische Kust en in het Zeescheldebekken. In dit rapport wordt dieper ingegaan op de gebeurtenissen in het Zeescheldebekken. Door het ontbreken van verhoogde bovenafvoeren is de "Sinterklaasstorm 2013" een perfect voorbeeld van een zuivere stormvloed: een combinatie van springtij en een krachtige noordwesterstorm boven de Noordzee. In Antwerpen werd een maximale waterstand van TAW +7.30 m bereikt op vrijdagochtend 6 december 2013. Dit is een opzet van ongeveer 1 ,5 m bovenop de astronomisch voorspelde waterstand. De maximale opzet, 5 uur voor het hoogwater van vrijdagochtend, was bijna 2,5 m. Alle GOG's (behalve Potpolder IV langs de Durme) in het Schelde-tijgebied traden in werking. Deze gebeurtenissen werden door het Hydrologisch InformatieCentrum (HIC) van het Waterbouwkundig Laboratorium ruim op voorhand goed ingeschat. Zo kon de Afdeling Zeeschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV tijdig de nodige maatregelen nemen.
All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy