Integrated Marine Information System | Compendium Coast and Sea

Integrated Marine Information System

Publications
[ report an error in this record ]basket (1): add | show Print this page

one publication added to basket [407780]
Verdere ontwikkeling VUL_SLUIS: validatie VUL_SLUIS en LOCKFILL voor enkele praktijkcases
Verelst, K.; Vercruysse, J.; De Mulder, T. (2025). Verdere ontwikkeling VUL_SLUIS: validatie VUL_SLUIS en LOCKFILL voor enkele praktijkcases. Versie 4.0. WL Rapporten, 15_007_4. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VII, 135 + 53 p. bijl. pp. https://dx.doi.org/10.48607/317
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen.
Verdere ontwikkeling VUL_SLUIS: validatie VUL_SLUIS en LOCKFILL voor enkele praktijkcases

Available in  Authors 
    Waterbouwkundig Laboratorium: Open Repository 413742 [ OWA ]
Document type: Project report

Keywords
    Development
    Hydraulic structures > Locks > Filling and emptying system
    Numerical modelling
    Software

Project Top | Authors 
  • Verdere ontwikkeling programma vul_sluis

Authors  Top 
  • Verelst, K.
  • Vercruysse, J.B.
  • De Mulder, T.

Abstract
    In 2008 is door het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) begonnen met het ontwikkelen van een eigen  programma dat het nivelleren van een schutsluis via openingen in de deuren beschrijft. Dit programma is  gebaseerd op literatuur met betrekking tot het programma LOCKFILL, wat ontwikkeld is door Deltares in  opdracht van de Bouwdienst van Rijkswaterstaat. De ontwikkeling van het programma VUL_SLUIS is gestart in het WL-project 00_077 en leidde tot twee verschillende versies van het programma, dewelke van elkaar  verschillen in de formulering voor het berekenen van de langskrachten op het schip. De verdere ontwikkeling van het programma VUL_SLUIS heeft geleid tot VUL_SLUIS release 01.54.00, waarmee slechts één versie  berekend wordt van de langskrachten op het schip in de sluiskolk.
    In dit rapport is een validatie uitgevoerd van de langskrachten op het schip berekend met VUL_SLUIS en  LOCKFILL voor zeven praktijkcases, dewelke simulaties uitgevoerd met LOCKFILL 3.02 in het kader van het  ontwerp van een nivelleersysteem betreffen, schaalmodelonderzoek van krachten op een schip in een  sluiskolk en terreinmetingen van waterspiegelhellingen in een sluiskolk. Voor al deze cases is de variatie in  de tijd van de waterstand in de sluiskolk, de variatie in de tijd van het debiet door de nivelleeropeningen,  nivelleertijd, variatie in de tijd van waterspiegelhellingen in de sluiskolk of langskrachten op het schip berekend met VUL_SLUIS release 01.54.00 en berekend met LOCKFILL 5.03.00 vergeleken met de waarden  uit het schaalmodelonderzoek of uit de terreinmeting.
     Algemeen wordt voor alle cases een goede overeenkomst bekomen tussen variatie in de tijd van  waterpeil in de sluiskolk en variatie in de tijd van debiet door de nivelleeropeningen berekend met  VUL_SLUIS en met LOCKFILL met deze uit het schaalmodelonderzoek of uit de terreinmeting.  Tussen VUL_SLUIS en LOCKFILL onderling worden ook geen of slechts beperkte verschillen vastgesteld.  De nivelleertijd uit het schaalmodel of uit de terreinmeting wordt door VUL_SLUIS en LOCKFILL voor de  meeste cases over- of onderschat met maximaal 5 %, met uitzondering van een beperkt aantal simulaties  met over- of onderschattingen van 13 % à 29 %.
    Bij de cases met betrekking tot terreinmetingen worden beduidend grote verschillen vastgesteld tussen de  opgemeten waterspiegelhellingen en de waterspiegelhellingen berekend met VUL_SLUIS of de langskrachten  op het schip berekend met VUL_SLUIS of LOCKFILL. Deze verschillen worden vooral verklaard door de  afwezigheid van de negatieve component in de waterspiegelhellingen berekend met VUL_SLUIS of door het  niet samenvallen van de locaties van boeg en hek van het schip in de kolk met de locaties waarvoor de  waterspiegelhellingen opgemeten zijn.
     Bij de cases met betrekking tot schaalmodelonderzoek wordt algemeen besloten dat het verloop van de  langskrachten op het schip berekend met VUL_SLUIS en LOCKFILL grotendeels hetzelfde is als dit van de  langskrachten opgemeten in het schaalmodel. Vooral de amplitude van de eerste piek van de berekende  langskrachten (positief bij vullen, negatief bij ledigen) vertoont een goede overeenkomst met deze van de in  het schaalmodel opgemeten langskrachten. Worden individuele simulaties vergeleken dan kunnen de  positieve en de negatieve extrema door LOCKFILL en VUL_SLUIS beduidend over of onderschat worden.  De gemiddelde afwijking is groter op het negatieve extremum dan op het positieve extremum. Hierbij wordt  geen correlatie vastgesteld tussen de gemiddelde afwijking op de positieve en negatieve extrema van de  langskracht en parameters zoals type nivellering en afstand tot de sluisdeur. Wel wordt een correlatie  vastgesteld tussen de gemiddelde afwijking op het negatieve extremum en de blokkering van het schip in het  dwarsprofiel van de sluiskolk. Algemeen kan niet besloten worden dat VUL_SLUIS een betere benadering  geeft van de opgemeten langskrachten dan LOCKFILL, of omgekeerd.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors