Integrated Marine Information System | Compendium Coast and Sea

Integrated Marine Information System

Publications
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Debietmeting in kader van afijking gerenoveerde stuw Sint-Baafs-Vijve 
Vereecken, H.; Vanderkimpen, P.; Visser, K.P. (2025). Debietmeting in kader van afijking gerenoveerde stuw Sint-Baafs-Vijve . Versie 4.0. WL Rapporten, 23_078_1. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VI, 18 pp. https://dx.doi.org/10.48607/306
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen.
Debietmeting in kader van afijking gerenoveerde stuw Sint-Baafs-Vijve

Available in  Authors 
    Waterbouwkundig Laboratorium: Open Repository 411814 [ OWA ]
Document type: Project report

Keywords
    Hydraulic structures > Fishpasses > Vertical slot
    Hydraulic structures > Weirs > Hydraulic design
    In-situ measurements
    Belgium, Leie R., Sint-Baafs-Vijve
Author keywords
    Debiet; ijking

Contact details

Proposer: De Vlaamse Waterweg


Authors  Top 
  • Vereecken, H.
  • Vanderkimpen, P.
  • Visser, K.P.

Abstract
    In Sint-Baafs-Vijve langs de Leie zijn de 2 bestaande stuwen, van het type hefschuif met klep,  gerenoveerd. Er zijn 2 formules bepaald om aan de hand van de stuwstand, het op- en afwaartse  waterpeil en debietscoëfficiënten het debiet te bepalen dat over en/of onder de stuw passeert:  een overstortformule over de klep (Qklep) en een onderstromingsformule wanneer het water onder het  segment stroomt (Qseg). Aan het Hydrologisch Informatiecentrum van het Waterbouwkundig  Laboratorium (WL-HIC) werd gevraagd om een debietmeting uit te voeren om de gebruikte  overstortformule te controleren en daarbij te adviseren rond de voorgestelde debietscoëfficiënten.  Tegelijk werd gevraagd om de inlaat van de vispassage te bemeten en ook de goede werking van de  schuif die het toegevoegd debiet in de vispassage regelt te controleren. Vooraf aan deze metingen werd  met RTK-gps een controle uitgevoerd van de gemeten waterpeilen en de stuwhoogtes.
     In dit rapport wordt enkel gefocust op de debieten die over de klep stromen (overstortformule)  aangezien de condities tijdens de metingen een controle van de onderstromingsformule niet toelieten.  Dit wordt in het voorjaar van 2025 als de debietomstandigheden het toelaten nog extra gecontroleerd en later als addendum toegevoegd.
    De op 3/10/2024 uitgevoerde debietmetingen wijken algemeen slechts 6% af van de berekende debieten  met een standaard coëfficiënt van 1,86. Om het berekende debiet toch zo goed mogelijk te laten aansluiten  bij de uitgevoerde terreinmetingen, adviseren we om de debietscoëfficiënt te laten variëren in functie van  de klepstand, waarbij we bij de hoogste klepstanden eerder vertrekken van de standaard coëfficiënt  van 1,86 die dan toeneemt tot een waarde van 2,05 bij klepstand van 7,80 mTAW tot 7,50 mTAW, om  nadien bij de laagste klepstand terug naar de standaard coëfficiënt te evolueren van 1,86.
    De debietmetingen ter hoogte van de inlaat van de vispassage tonen aan dat er gemiddeld bij een  opwaarts streefpeil van 8 mTAW wel degelijk ongeveer 0,9 m³/s door stroomt en dat deze inlaat dus  goed gedimensioneerd is met een debietscoëfficiënt van 0,7. De metingen bevestigen dat voor de lagere  waterpeilen eerder een coëfficient van 0,7 a 0,75 geschikt zal zijn, voor de hogere peilen eerder 0,8 a  0,85.
    De debietmetingen ter hoogte van het kanaal waar het toegevoegd debiet wordt ingelaten via een  regelschuif, om zo de sterkte van de lokstroom afwaarts mee te bepalen, tonen aan dat er gemiddeld  per schuifstand ongeveer 1 m³/s extra toegevoegd debiet doorstroomt en dat deze regelschuif dus goed  gedimensioneerd is.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors