IMIS - Marine Onderzoeksgroepen | Compendium Kust en Zee

IMIS - Marine Onderzoeksgroepen

[ meld een fout in dit record ]mandje (1): toevoegen | toon Print deze pagina

one publication added to basket [102729]
Effecten van verschuivingen van nutriëntenconcentraties op biota in de Nederlandse kustwateren: fluctuaties in nutriënten en organismen in de Nederlandse kustwateren
Philippart, C.J.M. (1994). Effecten van verschuivingen van nutriëntenconcentraties op biota in de Nederlandse kustwateren: fluctuaties in nutriënten en organismen in de Nederlandse kustwateren. BEON Rapport = BEON-report(1). [S.n.]: [s.l.]. 105 pp.
Deel van: BEON Rapport = BEON-report. Programma Bureau BEON: Den Haag. ISSN 0924-6576, meer

Beschikbaar in  Auteur 

Trefwoord
    Marien/Kust

Auteur  Top 
  • Philippart, C.J.M., meer

Abstract
    In de Nederlandse kustwateren fluctueerde de toevoer van nutriënten, wat resulteerde in veranderingen van de concentraties van deze nutriënten. In de periode waarin de nutriëntenconcentraties toenamen, werden gelijktijdige veranderingen in aantallen en biomassa van diverse soorten organismen van verschillende trofische niveaus waargenomen. Het huidige overheidsbeleid streeft naar een halvering van de antropogene input van nutriënten. Het project is er op gericht om de vraag te beantwoorden in hoeverre de door het overheidsbeleid geïnduceerde veranderingen in nutriënten zullen leiden tot de gewenste veranderingen in organismen, en wat hierbij de onzekerheden zijn. Hiertoe wordt in dit rapport een overzicht gegeven van lange-termijnfluctuaties in nutriënten, fytoplankton, zoöplankton, vissen, vogels en zoogdieren in de Nederlandse kustwateren. Bij een eerste vergelijking van deze series bleken geen eenduidige relaties tussen veranderingen in nutriënten en deze organismen te bestaan. Een aantal waargenomen veranderingen is zeker beinvloed door andere vormen van menselijk ingrijpen, zoals visserij en microverontreinigingen. Daarnaast leek een aantal veranderingen eerder te wijzen op fluctuaties in grootschalige processen, zoals klimatologische omstandigheden, dan op lokale veranderingen, zoals eutrofiëring. Het is daarom niet eenvoudig om aan te geven in hoeverre de waargenomen veranderingen in mariene organismen zijn veroorzaakt door veranderingen in de nutriënten of door veranderingen in andere omgevingsfactoren. Bij voorspelling van de effecten van de voorgenomen reductie van nutriënten op de Nederlandse kustecosystemen dienen daarom natuurlijke fluctuaties in klimatologische omstandigheden en de effecten van andere vormen van menselijk ingrijpen (visserij, microverontreinigingen) in acht genomen te worden. Inventarisatie van geïntegreerd onderzoek naar effecten van veranderingen in nutriënten op mariene ecosystemen laat zien dat het mogelijk is om aan de hand van onderzoek in mariene modelecosystemen de trofische interacties tussen nutriënten, fytoplankton, zoöplankton, macrofauna en vissen te kwantificeren. Uit dit onderzoek bleek tevens dat de invloed van nutriëntentoevoer op de structuur van het voedselweb in kustecosystemen in belangrijke mate bepaald wordt door koppeling tussen het pelagische en het benthische deel van een kustecosysteem. De problematiek van de relatie tussen de veranderingen in nutriënten en organismen in de Nederlandse kustwateren vraagt om een geïntegreerde aanpak, d.w.z. met aandacht voor de hoeveelheid en de onderlinge verhouding van de nutriënten, de effecten op de primaire productie en de terugkoppelingen in het ecosysteem door regeneratie van nutriënten. Gericht onderzoek is nodig om de vraag te beantwoorden in hoeverre de door het overheidsbeleid geïnduceerde veranderingen in nutriënten zullen leiden tot de gewenste veranderingen in organismen en wat hierbij de onzekerheden zijn.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteur