IMIS - Marine Onderzoeksgroepen | Compendium Kust en Zee

IMIS - Marine Onderzoeksgroepen

[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Nautische toegankelijkheid Kanaal Gent-Terneuzen voor scheepsbreedte tot 38.5 m: Eindrapport – Impactstudie bodemprofiel en Full Mission Bridge simulaties
Verwilligen, J.; Mansuy, M.; Eloot, K.; Lataire, E. (2024). Nautische toegankelijkheid Kanaal Gent-Terneuzen voor scheepsbreedte tot 38.5 m: Eindrapport – Impactstudie bodemprofiel en Full Mission Bridge simulaties. Versie 4.0. WL Rapporten, 23_116_1. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. 129 + 49 p. bijl pp. https://dx.doi.org/10.48607/258
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , meer
Nautische toegankelijkheid Kanaal Gent-Terneuzen voor scheepsbreedte tot 38.5 m: Eindrapport – Impactstudie bodemprofiel en Full Mission Bridge simulaties

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
    Harbours and waterways > Manoeuvring behaviour > Bank effects
    Harbours and waterways > Manoeuvring behaviour > Wind
    Measurement > Depth measurement > Bathymetry
    Simulations
    Tankers
    Vehicles > Surface craft > Ships > Merchant ships > Bulk carriers
    België, Kanaal Gent - Terneuzen [Marine Regions]; Nederland, Kanaal Gent - Terneuzen
Author keywords
    Vaarsimulaties

Contactgegevens

Opdrachtgever: Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC), meer


Auteurs  Top 

Abstract
    In opdracht van de Vlaams-Nederlandse Schelde Commissie onderzochten het Waterbouwkundig Laboratorium en de Universiteit Gent, afdeling Maritieme Techniek de toegankelijkheid van het Kanaal Gent-Terneuzen voor bulk carriers en windgevoelige tankers met afmetingen 240 m x 38.5 m. De te onderzoeken ladingscondities betroffen de maximale kanaaldiepgang (TA = 12.5 m; TF = 12.5 m) en een heavy ballast ladingsconditie (TA = 8.8 m; TF = 7.7 m).
    Het onderzoek bestond enerzijds uit een theoretische analyse van de bodemprofielen van het Kanaal Gent-Terneuzen en de bijhorende impact op het vaargedrag van de studieschepen en anderzijds uit een driedaagse simulatiestudie op een Full Mission Bridge Simulator (FMBS).
    Op basis van het gevoerde onderzoek worden de meest kritische secties langsheen het kanaal inzichtelijke gemaakt en worden de verwachte oevereffecten op de studieschepen begroot. De ontwikkelde oevereffecten-modellering werd toegepast in de impactstudie van de bodemsecties zowel als in de realtime simulaties met kanaalloodsen.
    De vaarsimulaties lieten toe om de randvoorwaarden voor proefvaarten met de studieschepen te bepalen. Hierbij werden ten opzichte van de bestaande regelgeving voor 37.0 m brede schepen bijkomende beperkingen opgelegd wat betreft de vaarsnelheid op het kanaal en de beloodsing en werden voor de windgevoelige tankers bijkomende beperkingen opgelegd met betrekking tot de windcondities en de sleepbootvereisten.
    Tenslotte werden ook aanbevelingen geformuleerd met betrekking tot het gebruik van de Full SNMS PPU, de beloodsing en inzet van wielmannen op de grotere schepen op het kanaal en de uitvoering van bijkomend onderzoek naar oevereffecten op de maatgevende schepen op het Kanaal Gent-Terneuzen.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs